vrijdag 3 juni 2011

Chocolade

Zelda heeft een gevaarlijke eigenschap: ze vindt chocolade erg lekker ruiken. Ze probeert onze handen ook erg fanatiek te likken als wij chocolade eten of gegeten hebben, Wij vermoeden dus dat ze dat ook heel graag zelf zou eten.
Helaas kan chocolade dodelijk (!) zijn voor honden. Pure chocolade is het snelst fataal, maar ook de hoeveelheid chocolade in verhouding tot het gewicht van de hond is bepalend. Voor een hond van Zelda's formaat (19 kg inmiddels), is een enkel paaseitje misschien niet direct dodelijk, maar wij zetten dus geen chocolade op tafel, tenzij we er bovenop zitten. Lopen we weg, dan gaat de chocolade mee!

Vanochtend heeft Zelda een kaarsje (formaat waxinelicht) van de salontafel gehaald en een gedeelte ervan opgegeten. Ze had nog nooit eerder naar die kaarsjes omgekeken. Dus vertrouwen we haar helemaal niet met chocolade, al dan niet verpakt! Gelukkig weet ik uit mijn drogistenverleden dat kaarsen meestal bestaan uit parafine (zachtere, goedkopere, kaars) of stearine (harde kaars) of een combinatie van beiden. Beide stoffen zijn redelijk ongevaarlijk, maar kaarsen zijn natuurlijk niet bedoeld om op te eten. In dit geval was het een stearinekaarsje zonder geur. Niet zoveel aan de hand dus, maar om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt, zijn de andere kaarsjes voorlopig opgeborgen.

Op de foto hieronder ligt ze, gezond en wel, lekker te slapen. Ik moet er niet aan denken om haar zo te vinden en te moeten constateren dat een dosis chocolade fataal is geworden.
Overigens zijn ook druiven, krenten of rozijnen en uien erg slecht voor honden.

Kijk eens op giftige voedingsmiddelen en/of planten of op honden EHBO als je meer wil weten over ongezonde dingen die je hond kan opeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten